Dzień Gofra w Branżowej Szkole I Stopnia START w Toruniu

Wiedzieliście, że gofry mają swoje własne święto? Przypada ono dzisiaj!!!
Dzień Gofrów wywodzi się ze Skandynawii, chociaż same gofry znane były już w średniowieczu.
I mimo upływu setek lat, nadal trudno się im oprzeć 😊 Chrupiące na zewnątrz, puszyste w środku, suche lub z ulubionymi dodatkami … bitą śmietaną, owocami, dżemem, frużeliną, lodami, cukrem pudrem lub polewą.
Ciasto na gofry przygotowuje się przez wymieszanie mąki, cukru, soli, stopionego masła lub oleju, żółtek jaj i mleka, a następnie ubitych białek jaj. Niezależnie jednak od samej receptury, dobre gofry nie obędą się bez gofrownicy, która nadaje im charakterystyczny kształt – prostokąta z kratownicą, koła czy serduszek ułożonych w kwiatek. Ostatnio modne – szczególnie w punktach typu street food są także gofry bąbelkowe – bubble waffles, serwowane na słodko jak i w wersji wytrawnej np. z bekonem czy jajkiem.

Zobacz Nasze propozycje na szkolnym fb 🙂